Art Battlen aloitus - 1.10.2016

Art Battle polkaistiin virallisesti käyntiin aloitusseminaarilla 1.10.2016, jolloin avoimen haun kautta valikoituneet kuraattorit saapuivat ensimmäiseen ryhmätapaamiseen Kuntsin modernin taiteen museoon kuulemaan tulevasta projektista ja aloittamaan ainutlaatuisen tehtävänsä Kuntsin 10-vuotisjuhlanäyttelyn suunnittelijoina.

Kuntsin modernin taiteen museon edusta ja aurinkoinen Vaasan Sisäsatama 1.10.2016.Syksyn aikana lopullisiin Art Battle -ryhmiin valikoitui yhteensä 24 innokasta osallistujaa. Ikäjakauma oli laidasta laitaan. Nuorimmat osallistujat olivat Art Battlen alkaessa 16-vuotiaita ja vanhimmat eläkeiässä. Heidän henkilökohtaiset esittelynsä löytyvät blogin aikaisimmista postauksista.

Ensimmäisessä yhteisessä tapaamisessa orientoiduttiin tulevaan koitokseen ja heräteltiin ryhmähenkeä. Ilmassa tuntui kihelmöivää jännitystä ja erityisesti kiinnostusta Kuntsin säätiön taidekokoelmaa kohtaan. Päivän aikana osallistujat saivat ensimmäisten puheenvuorojen kautta kuulla, mitä kaikkea näyttelyn tekemisessä museoissa otetaan huomioon ja kuinka museossa eri tehtävissä työskentelvät henkilöt osallistuvat näyttelyn toteuttamisen vaiheisiin.

Näyttelyamanuenssi Magdalena Lindroos kertoi näyttelyn tekemisen vaiheista ja yleisötyönpäällikkö Jenni Niemi yleisötyöstä. Vähitellen Art Battle projektin kuluessa osallistujille tuli näkyväksi, mitä museossa tapahtuu ennen kuin taidenäyttely on valmis ja se avataan yleisölle.

Tärkeimpänä asiana esimmäisenä päivänä oli varsinaiseen näyttelytilaan tutustuminen. Tilat jaettiin ryhmien kesken arpomalla, jotta lähtökohta olisi mahdollisimman tasa-arvoinen ja reilu. Viimeistään näyttelytilaan pääsy ja oman tilan hahmottaminen saivat aikaan kuplivaa keskustelua ja mahdollisten tulevien teemojen pohdiskelua.

Päivän aikana tutustuttiin uusiin tuttavuuksiin ja kaikki saivat vastata kolmeen kysymykseen:
1.  Minkä takia halusit mukaan Art Battleen?
2.  Minkälaisista näyttelyistä pidät tai minkälainen on mielestäsi kiinnostava näyttely?
3.  Tulevaisuuden museo. Minkälaisia toivot museoiden olevan tulevaisuudessa?

Vaikka Art Battleen osallistujat tulivat erilaisista taustoista, eri ammateista ja eri ikäluokista, oli vastauksissa myös paljon samaa: taiteesta haetaan elämyksiä, sen halutaan herättävän ajatuksia ja tulevan lähelle. Museoiden halutaan olevan ihmisen kokoisia, helposti lähestyttäviä "koko kansan olohuoneita". Vastauksissa saattoikin jo aistia ensimmäisten näyttelyteemojen syntyä.

Yleismaailmallisesti taiteen tehtävä on mielestäni olla niin tärkeä osa yhteiskuntaa, ettei sen olemassaoloa tai merkitystä tarvitse puolustaa. /Marianne Nygård, Art Battle -ryhmä 4.

Samoihin kysymyksiin vastasivat näyttelyn ohjaustiimin jäsenet: ohjaava kuraattori Kira Sjöberg, näyttelyhankkeen koordinaattori Kati Lehtinen sekä kuvataiteilija Janika Herlevi.

Kiran vastaukset eivät tallentuneet päivän aikana kirjallisina, joten ne jääköön osallistujien välisiksi. Katin ja Janikan ajatukset 1.10. on luettavissa myös täältä blogista.

Seuraavissa julkaisuissa paljastetaan lisää Art Battle -projektin vaiheista ja hieman myöhemmin myös äänestyksen välilaskennan tulokset.

JanikaJanika:
1. Konsepti kuulosti heti mukaansatempaavalta ja "herkulliselta". Taide kuuluu kaikille! Erilaisten, eri taustaisten ihmisten kanssa työskentely antaa paljon ja nautin siitä.
2. Monenlaisista! Tunnen lukkarinrakkautta taidegrafiikan näyttelyitä kohtaan. Pidän näyttelyistä, jotka onnistuvat hienovaraisella tavalla sanomaan jotain painavaa. Pidän taiteesta jolla on sanoma, mutta että se sanoma kerrotaan jollain yleisinhimillisellä tavalla johon kaikki pystyvät samaistumaan.
3. Toivon museoiden olevan tulevaisuudessa(kin) korkeatasoisen taiteen koteja, joihin kaikilla on helppo tulla. Haluaisin ehkä myös nähdä enemmän jalkautumista ulos museorakennuksista ihmisten keskelle.

KatiKati:
1. Aloitin keväällä taidekokoelmasta vastaavan amanuenssin sijaisena ja sitä kautta tehtäväkuvaan astui Kuntsin kokoelmanäyttely. Yhdistys- ja vapaaehtoistoiminnasa olen päässyt kokemaan ja näkemään innostavaa ja yhteisöllistä toimintaa, joten koin alusta asti, että on hienoa olla tästä näyttelyprojektissa mukana. Toivon, että Art Battle on kaikille positiivinen, ikimuistoinen kokemus.
2. Näyttely, joka onnistuu herättämään itsessäni ajatuksia ja tunteita, on kiinnostava eli viime kädessä tässäkin tärkeintä on kokemus.
3. Museoiden perustehtävät hyvin hoitavia, ihmisiä palvelevia, avoimia, saavutettavia ja laajasti eri-ikäisiä kiinnostavia.
____________________________

Tiedäthän, että Art Battlen voittaja ratkeaa yleisöäänestyksessä. Mikä on sinun suosikkisi?
Näe ja koe näyttely ja toimi kisan tuomarina. Nähdään Kuntsilla!


Kom och se utställningen och medverka som domare i tävlingen! Vem lyckades bäst? Vilket av de fyra utställningskoncepten gör det djupaste intrycket? Art Battle avgörs genom publikomröstnins. Vi ses på Kuntsi!

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.
Back to Top